donderdag 24 januari 2008

Internet: Duitslandweb

Op de homepagina staat het doel van Duitslandweb als volgt omschreven:

Het Duitslandweb is het portaal voor iedereen die belangstelling heeft voor Duitsland en de Duits-Nederlandse betrekkingen. Hier kunt u informatie vinden over Duitsland en kennis opdoen over actuele thema’s uit de Duitse politiek, samenleving en recente geschiedenis.



Boven aan de website kunnen we op verschillende thema's klikken zoals actueel, naslagwerk, dossiers, onderwijs, wetenschap, agenda en links. Onder het kopje dossiers (afgesloten dossiers) is de titel 'Oost-Duitsland in de Stijgers' te vinden. Er verschijnt een nieuw venster met een korte samenvatting van het Dossier. In het dossier wordt er een relatie gelegd tussen de situatie zoals deze was, vlak voor de val van de muur en de situatie zoals deze nu is. Er heerst onvrede onder de Oost Duitsers. De economische remise lijkt hen namelijk het meeste te treffen. Het dossier bevat artikelen en interviews die zich op vragen richten die met de huidige onvrede (2004) weer actueel lijken te zijn. Welke verwachtingen schiep de val van de muur – der Wende – bij de Oost Duitsers? Zijn die verwachtingen uitgekomen? Hoe wordt tegenwoordig tegen de DDR aangekeken? Deze korte tekst wordt ondersteund door een afbeelding van een stukje van de Berlijnse muur. Hierop is de welbekende graffiti te zien. In dit geval luidt de tekst: 'Irgendwann fallt jede mauer'. Aan de rechterkant is een ander tekstvlak te zien met vier afbeeldingen daarin: de vlag van de DDR, het DDR autoplaatje, een demonstratiebord met de tekst 'Wir sind ein volk' en de huidige vlag van Duitsland. Aan de linkerkant is een derde tekstvlak te zien met daarin allerlei hyperlinks op Duitslandweb betreffende de val van de muur en de DDR. Via deze internetpagina heeft de bezoeker dus de kans om via allerlei wegen door te klikken en op zoek te gaan naar informatie die hij interessant vindt. Deze informatie kan gemedieerd zijn in de vorm van tekst, afbeeldingen (foto’s maar ook digitale tekeningen en cartoons), video en geluid. De internetgebruiker heeft dus een soort random acces waarbij hij er naar eigen gelang op los kan klikken.

De val van de muur wordt hier dus gerepresenteerd als zijnde een historische gebeurtenis. In de tekst wordt met name ingegaan op de relatie tussen deze gebeurtenis en de Oost Duitse bevolking van toen en van nu. De afbeelding ondersteunt het beeld dat de bezoeker heeft van de Berlijnse muur. Iedereen kent namelijk het beeld van deze grauwe en met graffiti bespoten muur. Dit is hoe de muur er nog steeds uitziet en hoe deze herinnerd wordt. Doordat het beeld van deze muur zo vaak is gereproduceerd en geremedieerd kunnen we in dit geval spreken over een icoon: een iconische lieu de mémoire. Wanneer de bezoeker door klikt, ontdekt deze dat alle pagina’s bestaan uit een combinatie van tekst en beeld. Opvallend voor de gebruikte beelden is dat er veelvoudig gebruik is gemaakt van iconen waardoor de strekking van de tekst in één oogopslag duidelijk is. In het chronologische overzicht van de gebeurtenissen van voor de val van de muur bijvoorbeeld wordt een tekst over het opengaan van de Oost Duitse grens met Tsjecho-Slowakije gecombineerd met een afbeelding van een groot aantal Trabanten: hét icoon voor Oost Duitsland zoals we tegenwoordig ook terug zien in de opkomende nostalgie voor Oost Duitsland: ostalgie. Voor meer informatie over ostalgie in film kunt u hier klikken.




Lees verder...

Terug naar inleiding

Geen opmerkingen: