donderdag 24 januari 2008

Internet: Chronik der Wende

De website van Chronik der Wende richt zich specifiek op de hereniging van Duitsland. De val van de muur, als iconische gebeurtenis staat in het middelpunt maar dit multimediaproject biedt tal van andere informatie over de grote ommekeer in Duitsland en de herinnering hieraan.

De website beschikt over heel veel hyperlinks waardoor de bezoeker de mogelijkheid wordt geboden om zelf door te zoeken naar hetgeen hij interessant vindt (random acces). De overzichtelijkheid van de site is hierdoor wat minder waardoor de bezoeker de kans loopt te verdwalen in de veelheid aan informatie. De verschillende onderwerpen (als Dokumente des Tages en Wendepunkte) aan de linkerzijde bieden echter wel wat houvast.

De website van de Chroniker der Wende is, zoals gezegd, een multimediaproject. Er is een combinatie gemaakt van tekst, beeld, fotografie en audio. Doordat er gebruik wordt gemaakt van verschillende media lijkt het of de bezoeker mee terug genomen wordt in de tijd. De vele foto’s geven de bezoeker een beeld van hoe de demonstraties waren. Daarnaast zijn er vele geluidsfragmenten te downloaden. Hierbij gaat het om interviews met mensen op straat of met vooraanstaande figuren of toespraken. Ook zijn er veel radioafleveringen te downloaden, onder andere van de Chroniker der Wende zelf (Klik hier voor een beschrijving). Ook zijn er informatieve teksten te vinden op de site maar ook originele documenten (Klik hier voor een beschrijving) uit de tijd rondom de hereniging. Doordat de website een combinatie is van verschillende media (hypermediacy) wordt de bezoeker als het ware een echte ervaring van de gebeurtenis geboden. Aan de hand van tekst, beeld en geluid kan deze de val van de muur als het ware zelf ervaren, in de vorm van een getuigenis, zonder tussenkomst van het Internet. Bolter en Grusin gebruiken voor het streven van een zo echt mogelijke ervaring van het gepresenteerde de term immediacy.

De herinnering aan de val van de muur komt op deze site tot stand vanuit verschillende media waarbij is gestreefd naar objectiviteit. Er is volop gebruik gemaakt van historische gegevens (historische waarheid) zoals tijdstippen, data, aantal mensen etc. Daarnaast is er gebruik gemaakt van media met een objectief gehalte zoals fotografie (ook al mogen we er in deze digitale tijd niet vanuit gaan dat iedere foto conform de waarheid is) nieuwsfragmenten en live verslagen van radio en tv. Hierbij wordt tevens gebruik gemaakt van de iconische waarde van bepaalde representaties. Vanuit dit opzicht kunnen we stellen dat de website een bijdrage levert aan een authentieke herinnering van de val van de muur. Hierbij wordt een beroep gedaan op de inzet van de bezoeker daar hij zelf op zoek moet gaan binnen dit web aan informatie en dit zelf tot zijn eigen herinnering moet reconstrueren.

Lees verder...

Terug naar inleiding

Geen opmerkingen: